Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Najnowsze tematy

Wyświetl nową zawartość »

Zdjęcie

Zanim trafisz pod pokój nr 111 na Królewiecką


2 odpowiedzi w tym temacie

#1 fred13

fred13

    Swojak

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 2013 postów

Napisano 13 listopad 2019 - 20:44:08

Przestrzegaj  Dziesięć Przykazań Bożych  i odżywiaj się zdrowo to może nie trafisz pod pokój 111 na ulicę Królewiecką.  



#2 fred13

fred13

    Swojak

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 2013 postów

Napisano 13 listopad 2019 - 20:47:46

Pamiętaj! Stres i saletra stosowana do konserwacji wyrobów z wieprzowiny są twoim cichym zabójcą. 



#3 fred13

fred13

    Swojak

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 2013 postów

Napisano 13 listopad 2019 - 20:52:27

Lepiej na kaszę się przerzuć!

Rakotwórcze związki azotowe

Jednym z czynników rakotwórczych są pewne związku azotowe. Do nich należy np. "niewinna" saletra, dodawana do szynki i innych  wędlin i ryb. Saletrowanie, czyli peklowanie przy pomocy azotanów (saletra), stosuje się co najmniej od tysiąca lat. Ale obecnie w wielu krajach jest ono zakazane. Używa się natomiast związków azotynowych, zwykle w połączeniu z kwasem askorbinowym. Peklowanie azotynami jest nowocześniejsze i daje lepsze rezultaty niż saletrowanie. Są to jedyne środki, które pozwalają na osiągnięcie wszystkich  cech i właściwości wymaganych od peklowanych wędlin.
Ale zarówno azotany jak i azotyny są zasadniczymi składnikami przy powstawaniu rakotwórczych nitrozoamin. Nitrozoaminy są szczególnie groźne w obecności aflatoksyn i innych mykotoksyn (produkty przemiany materii różnych grzybów), zwłaszcza przy niedoborze pewnych witamin działających antagonistycznie. Są to witaminy C i E, wspaniale "blokujące", a więc przeszkadzające tworzeniu się tych podejrzanych związków. Niestety, otrzymujemy ich zbyt mało jak na profilaktyczne potrzeby. Warto też wiedzieć, że niekiedy flora bakteryjna przewodu pokarmowego jest producentem nitrozoamin, szczególnie przy niedoborze kwasu solnego.
Azotany i azotyny mogą też znajdować się w pożywieniu pochodzenia roślinnego tam, gdzie użyto nadmiernych ilości nawozów azotowych. Rośliny mogą wówczas te związki pobierać z gleby bez umiaru. Różne rośliny gromadzą różne ilości tych związków, zależnie od gatunku i wieku. Np. młode roślinki zawierają ich więcej niż rośliny dojrzałe.





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych