Skocz do zawartości

• (86 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

Straż Miejska potrzebna czy nie ?

Użytkownik nie jest zalogowany   KALIF 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 85
  • Rejestracja 26-styczeń 08

Ikona posta  Napisano 20 sierpień 2008 - 23:44 #1

W dzisiejszym wydaniu GP dowiedzieliśmy się, ileż to ważnych zadań - według Burmistrza - ma do wykonania Straż Miejska. Przy temacie o koszty, jak zwykle -chyba nie cała prawda. Wyszło na to, że firma ta kosztuje 5x2100, czyli 10500zł miesięcznie. Coś mi się wydaje, że przedstawione czytelnikom kwoty, to gołe zarobki netto. Jeżeli już poruszono ten temat, to warto podąć ile faktycznie kosztuje miesięczne utrzymanie całej formacji, łącznie ze składkami ZUS, zakupem i utrzymaniem samochodu, utrzymanie lokalu i wyposażenie w sprzęt. W sąsiedniej Brodnicy, pomimo, że chyba trzykrotnie większa, jest 4 strażników, bo jak mówi Burmistrz, miasta na więcej nie stać
http://www.nowosci.c...t...0&IdTag=339.
A ja myślę, że jeszcze taniej by było przekazać pieniądze na utworzenie dodatkowych 3 policyjnych etatów ukierunkowanych w szczególności na sprawy porządkowe. Przecież podczas ważnych uroczystości ktoś inny może pełnić wartę honorową lub układać kwiaty pod pomnikiem. Chyba, że dla podkreślenia swojej rangi władza potrzebuje coś na wzór bodyguarda -taki mini BOR.
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 20 sierpień 2008 - 23:53 #2

Czy to chodzi oty ch panów, co każdego ranka pełnią dyżur, chyba w zielonym samochodzie, na parkingu koło Domu Towarowego? Fajna robota za 2 100 PLN.
0

~Gościu~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 09:07 #3

Nie kolego-to chodzi o tych sędziwych panów w granatowych strojach z czapeczkami a'la taksówkarze, którzy czasami podpierają kamienice na rynku w Golubiu,albo w piatki przechadzają się po targowisku. Ja mam takie małe pytanie... czy ktokolwiek przeprowadzał jakiekolwiek testy sprawnościowe dla tych ludzi? bo jak na nich patrzę to zaczynam wątpić... :unsure:
Tak na marginesie to u mnie na oś. Leśnym jeszcze chyba strażników nie widziałem.
0

~artur~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 13:04 #4

Wyświetl postUżytkownik Gościu dnia 21.08.2008, 09:07 napisał

Nie kolego-to chodzi o tych sędziwych panów w granatowych strojach z czapeczkami a'la taksówkarze, którzy czasami podpierają kamienice na rynku w Golubiu,albo w piatki przechadzają się po targowisku. Ja mam takie małe pytanie... czy ktokolwiek przeprowadzał jakiekolwiek testy sprawnościowe dla tych ludzi? bo jak na nich patrzę to zaczynam wątpić... :unsure:
Tak na marginesie to u mnie na oś. Leśnym jeszcze chyba strażników nie widziałem.

A ja tych panów na osiedlu Leśnym widziałem jak sąsiad się przepisał na Białkowo z wywózką śmieci to od razu na zlecenie Dąbrowskiego sprawdzali chłopinę bo był przecież zaraz podejrzany o wywóz nieczystości pomimo iż stał pojemnik przed posesją jak byk i na nim pisało Białkowo.Nachodzą niewinnych mieszkańców a tam gdzie powinni być to ich nie ma.Jeśli chodzi o testy sprawnościowe czy mieli?to wątpię.Po tych testach tłuszcz na nich na pewno by się choć trochę stopił.
0

~mieszkanka~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 14:14 #5

Wyświetl postUżytkownik artur dnia 21.08.2008, 13:04 napisał

A ja tych panów na osiedlu Leśnym widziałem jak sąsiad się przepisał na Białkowo z wywózką śmieci to od razu na zlecenie Dąbrowskiego sprawdzali chłopinę bo był przecież zaraz podejrzany o wywóz nieczystości pomimo iż stał pojemnik przed posesją jak byk i na nim pisało Białkowo.Nachodzą niewinnych mieszkańców a tam gdzie powinni być to ich nie ma.Jeśli chodzi o testy sprawnościowe czy mieli?to wątpię.Po tych testach tłuszcz na nich na pewno by się choć trochę stopił.

Ja to bym tą drużynę zaraz zlikwidowała,to skandal aby z naszych podatków dbali o interes jakiegoś prywaciarza.Brzuchy im zwisają bo się nie narobią i głupkowate miny my musimy oglądać na mieście.
0

~HERMAN~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 14:22 #6

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 20.08.2008, 23:53 napisał

Czy to chodzi oty ch panów, co każdego ranka pełnią dyżur, chyba w zielonym samochodzie, na parkingu koło Domu Towarowego? Fajna robota za 2 100 PLN.

Tej roboty za 2 100pln DALTONISTA nie dostanie. PRZYKRO.
0

~gg~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 14:29 #7

Wyświetl postUżytkownik HERMAN dnia 21.08.2008, 14:22 napisał

A co ty jesteś tym DALTONISTĄ i jest ci przykro z tego powodu?
0

~gg~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 14:30 #8

Wyświetl postUżytkownik HERMAN dnia 21.08.2008, 14:22 napisał

A co ty jesteś tym DALTONISTĄ i jest ci przykro z tego powodu?
0

Użytkownik nie jest zalogowany   KALIF 

• Bywalec
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 85
  • Rejestracja 26-styczeń 08

Ikona posta  Napisano 21 sierpień 2008 - 15:48 #9

No nie przesadzajcie. Nie wszyscy mogą być młodzi i piękni, a poza tym straże gminne to nie pododdziały antyterrorystyczne.Do zadań jaki ma ta formacja ich sprawność zupełnie wystarczy. Za granicą widziałem o wiele starszych i bardziej brzuchatych. Problem w tym, czy w takiej metropolii jak Golub, w ogóle jest potrzebna. :blink:
0

~artur~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 17:14 #10

Wyświetl postUżytkownik KALIF dnia 21.08.2008, 15:48 napisał

No nie przesadzajcie. Nie wszyscy mogą być młodzi i piękni, a poza tym straże gminne to nie pododdziały antyterrorystyczne.Do zadań jaki ma ta formacja ich sprawność zupełnie wystarczy. Za granicą widziałem o wiele starszych i bardziej brzuchatych. Problem w tym, czy w takiej metropolii jak Golub, w ogóle jest potrzebna. :blink:

Jesteś pewny? bo ja nie.
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 18:56 #11

ja też nie.
0

~~gość~~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 19:00 #12

Wyświetl postUżytkownik artur dnia 21.08.2008, 17:14 napisał

Jesteś pewny? bo ja nie.

może jaśniej, czego nie jesteś pewny?
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 19:00 #13

Wyświetl postUżytkownik KALIF dnia 21.08.2008, 15:48 napisał

Kolego to nie chodzi o urodę naszych panów. Tu chodzi o to, że nie wyglądają na sprawnych. Na siłownie raczej nie chodzą. Ale piwko w "białym domku" popijają więc jedyny sprawny mięsień to mięsień piwny.
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 19:02 #14

po pracy te piwko oczywiście-dopisuję zeby nie było niedomówiń
0

~~diesel69~~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 23:17 #15

Mijanie się z prawdą i wprowadzanie w błąd opinie publiczną zaczyna się robić modne panie Burmistrzu.
5x2100=10500zł miesięczne pensje strażników i komendanta o ile potrafię liczyć
+ pensja sekretarki komendanta czyli pewnie też 2100zł
+ utrzymanie pojazdu(paliwo) ok2000zł
+ telefony służbowe ok 1000zł
+ koszty mundurów ok 300zł.
Wszystko są to minimalne koszty utrzymania za jeden miesiąc czyli razem 15900zł miesięcznie co rocznie daje nam bagatela 190800zł
(sto dziewięćdziesiąt tysięcy osiemset złotych) na pewno jeszcze coś tam dochodzi jak np trzynaste pensje, socjalne, talony na święta , ale kto by się bawił w takie tam drobiazgi, w końcu budżet miasta stać na taki wydatek w końcu chodzi o dobro mieszkańców:)
0

~pobożny~

• Grupa Goście

Napisano 21 sierpień 2008 - 23:38 #16

Do Diesla69 A jednak się modlisz!!!
0

~Pinokio~

• Grupa Goście

Napisano 22 sierpień 2008 - 00:10 #17

Wyświetl postUżytkownik ~diesel69~ dnia 21.08.2008, 23:17 napisał

Mijanie się z prawdą i wprowadzanie w błąd opinie publiczną zaczyna się robić modne panie Burmistrzu.
5x2100=10500zł miesięczne pensje strażników i komendanta o ile potrafię liczyć
+ pensja sekretarki komendanta czyli pewnie też 2100zł
+ utrzymanie pojazdu(paliwo) ok2000zł
+ telefony służbowe ok 1000zł
+ koszty mundurów ok 300zł.
Wszystko są to minimalne koszty utrzymania za jeden miesiąc czyli razem 15900zł miesięcznie co rocznie daje nam bagatela 190800zł
(sto dziewięćdziesiąt tysięcy osiemset złotych) na pewno jeszcze coś tam dochodzi jak np trzynaste pensje, socjalne, talony na święta , ale kto by się bawił w takie tam drobiazgi, w końcu budżet miasta stać na taki wydatek w końcu chodzi o dobro mieszkańców:)

Powyzsze nalezy brac pod uwage, ale, jezeli Pan Burmistrz powola pieciu "darmozjadow" to trzeba pamietac,, ze najblizszy koles Burmistrza czyli Pan Komendant nie bedzie stworzony do roboty , tylko do.... (niewiem do czego bedzie sie nadawal), a wiec zostaje czterech, Z tych czterech musi byc sekretarka nalezaca do grona najblizszych Burmistrza, a wiec zostaje TRZECH. Jezeli przeliczymy, ze tydzien ma siedem dni, to kazdemu z nich naleza sie conajmniej dwa dni wolne, kazdemu z nich nalezy sie miesiac urlopu w roku. Kazdy z nich ma prawo chorowac, to prosze sobie przeliczyc, ilu z nich dziennie bedzie stwarzalo pozory ciezkiej pracy polaczonej z wyrywaniem rekawow, poprzez karanie babc handlujacuch pietruszka na rynku, (poniewaz praktycznie w ciasny kat zaden z nich nie wlezie).
A WIEC CZY TO SIE OPLACA, a moze te pieniadze przeznaczyc rzeczywiscie na oplacenie PIECIU DODATKOWYCH ETATOW POLICYJNYCH. No ale coz Pan Burmistrz jak sie uprze zawsze ma racje, tak jak kon, ma racje i woz ciagnie , a co.
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 22 sierpień 2008 - 09:31 #18

Radzę zapisać temat, bo UFO podleci i temat zniknie.
A ja nadal mam niesmak patrząc na tego byłego zomowca-komendanta.
Na co oni nam w tym mieście to nie wiem.
0

~azar~

• Grupa Goście

Napisano 23 sierpień 2008 - 07:23 #19

Przesadzacie z tymi atakami na Straż Miejską, ja uważam, że jest potrzebna i robi dobrą robotę. Oczywiście kosztuje, bo przecież w ramach wolontariatu chłopaki nie będą pracowac.

Dwókrotnie zwracałem się do nich o interwencję. Raz gdy pewien mieszkaniec chodził ze swoim psem, bliźniakiem, bez żadnych zabezpieczeń - dostał mandat, i od tego momentu pies ma kaganiec i obrożę. Gdyby nie było straży, kto by to wyegzekwował, policja ?, która potrafi tylko karac za brak zapiętych pasów.

Drugi raz Straż interweniowała, gdy jeden z mieszkańców - który u innych przysłowiowe drzazgi w oku widział a u siebie belki nie mógł zauważyc, śmiecił wokół swego domu i hodował chwasty, dostał co prawda tylko upomnienie, ale pomogło, jest czysto.

Co do ich brzuchów, to wasze uwagi są złośliwe, bo sami je macie tylko że większe
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 23 sierpień 2008 - 10:21 #20

Tak? a ja na leśnym kilkakrotnie zgłaszałem im sprawę psów to się tylko tłumaczyli, że nie ma jak, że to do policji i tak dalej. A te babsko co odbiera telefony to brrrrrrr -_-
0

• (86 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych