Skocz do zawartości

• (5 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

Sprawa "Vobro". Pikieta przed brodnickim sądem :: zobacz komentowany artykuł

~b.~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 08:17 #1

To dobrze, że w końcu ktoś przerwał tę zmowę milczenia
0

~z brodnicy~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 15:08 #2

jak dobrze jaka zmowe milczenia?? wogole babka czestuje cukierkami nie wiadomo co chce osiagnac..ona wogole jakas pokrecona jest.. przeciez prokuratora umorzyla sledztwo tzn.. ze to byla wina pracownika zaniedbanie, chyba kazdy ponosi odpowiedzialnosc za swoje czyny.. .. ja rozumie ze stracila brata .. ale po co awanture robi,,, i wielkie halo.. umieszcza gdzie tylko moze ten artukul.. i gdzie ewidentie klamie..
0

~Symbioza~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 18:24 #3

Jak masz wypowiadć swoją głupią opinnie która nie jest tu potrzebna,to lepiej wogóle się nie wypowiadaj..... może nie jesteś w temacie!!!!!!!!! Zastanów się co piszesz........ Co facet ma kase to można mu wszystko. Nikt nie powie nic bo boi się że jego zwolnią. Taka jest prawda Współczuje Magdzie i jej rodzinie.... Wiesz wogóle co to jest za praca ciągle po 12 godzin..... Co Pan Wojenkowski ma kase to wszystko zatuszuje.... A osoby które milczą i nie chcą nic powiedzieć jak jest naprawde w tym je***ym zakładzie mu pomagą mam nadzieje ,żę wyjdzie cała sprawa na jaw jak naprawde jest ..............
LUDZIE PRZESTAŃCIE MILCZEĆ !!!!!\!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 18:25 #4

Na dodatek zwołuje bande deb***i dla których wszystko jest złe niech się za robote wezma.
0

~Symbioza~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 18:25 #5

Jak masz wypowiadć swoją głupią opinnie która nie jest tu potrzebna,to lepiej wogóle się nie wypowiadaj..... może nie jesteś w temacie!!!!!!!!! Zastanów się co piszesz........ Co facet ma kase to można mu wszystko. Nikt nie powie nic bo boi się że jego zwolnią. Taka jest prawda Współczuje Magdzie i jej rodzinie.... Wiesz wogóle co to jest za praca ciągle po 12 godzin..... Co Pan Wojenkowski ma kase to wszystko zatuszuje.... A osoby które milczą i nie chcą nic powiedzieć jak jest naprawde w tym je***ym zakładzie mu pomagą mam nadzieje ,żę wyjdzie cała sprawa na jaw jak naprawde jest ..............
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 19:51 #6

Istnieją uzasadnione przypuszczenia, że prokuratura, która umorzyła śledztwo w sprawie śmierci Krzysztofa Pruszewicza, pracownika fabryki Vobro, mogła działać pod presją wysokiego rangą urzędnika z ministerstwa spraw wewnętrznych oraz policji, chroniących właściciela firmy.

16 kwietnia 2008 w fabryce cukierków Vobro w Brodnicy uległ śmiertelnemu wypadkowi 21-letni robotnik. Pomimo licznych stwierdzonych uchybień i notorycznego łamania przez pracodawcę prawa pracy, prokuratura nie stwierdziła niczyjej winy i postanowiła umorzyć śledztwo. Śledztwo dziennikarskie przeprowadzone przez Włodzimierza Nowaka z Gazety Wyborczej (opublikowane w dniu 8 września 2008 roku na łamach dodatku Duży Format) wykazało jednak, że pracodawca dopuścił się licznych uchybień, które potem w dokumentach zostały zatuszowane. Żona właściciela fabryki Wojciecha Wojenkowskiego, sporządziła protokół powypadkowy, a brat osoby odpowiedzialnej w Vobro za przestrzeganie bhp, jako Inspektor Pracy, przeprowadził odpowiednią kontrolę. Na dokumenty te z kolei powołała się prokuratura, stwierdzając, że nie ma podstawy do sformułowania zarzutów wobec kogokolwiek. Rodzina zmarłego zaskarżyła jednak decyzję o umorzeniu śledztwa. Na rozprawie przed Sądem Rejonowym w Brodnicy w dniu 11 września prokurator zachowywał się jak obrońca właściciela zakładu Wojciecha Wojenkowskiego.

Jednocześnie okazało się, że właściciel Vobro Wojciech Wojenkowski może być ochraniany przez Zbigniewa Sosnowskiego, obecnie wiceministra spraw wewnętrznych w randze podsekretarza stanu, który pochodzi z Brodnicy i pełnił lokalnie ważne funkcje na stanowiska samorządowych - jest radny powiatowym i był członkiem zarządu województwa kujawsko-pomorskiego. Sosnowski, związany z PSL-em, był posłem do sejmu w latach 2001-2006. Jest także prezesem Zarządu Oddziału Powiatowego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych w Brodnicy. W Brodnicy mówi się, że Sosnowski nie da skrzywdzić Wojenkowskiego i oczywiście powątpiewa się w niezależność tutejszej prokuratury. Tym bardziej, że z drugiej strony, Wojciech Wejkowski należy do zarządu, działającego pod auspicjami policji, Mundurowego Klubu Motorowego (www.mkmrp.org). Brodnicki oddział tej organizacji powstał 24 kwietnia 2008 roku w... Powiatowej Komendzie Policji. Przewodniczącym zarządu jest Joachim Szulc, były szef brodnickiej drogówki, dziś radny gminy Brodnica.

Czy Wojenkowski i Sosnowski się znają? To pytanie czysto retoryczne. Między innymi Sosnowski, już jako wiceminister, w czerwcu br., odsłaniał w Bordnicy pomnik Jana Pawła II, którego Wojenkowski był jednym z głównych fundatorów. Właściciel Vobro powiązany z elitą władzy korzysta z jej ochrony. W ten sposób państwo strzeże interesów prywatnego kapitału.

www.ozzip.pl
0

~Ana~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 20:02 #7

Ależ wypadałoby zasięgnąć opinii właściciela firmy - upssss - zapomniałam, że Szanowny Pan jest nieuchwytny od kilku miesięcy- a dziennikarzy "paranoidalnie" spławia! Obrażasz człowieku(?) "z brodnicy" Magdę, jej rodzinę i jej znajomych - dzięki tej manifestacji udowodniła, że ludzie mają głęboko gdzieś, to co się dzieje w Waszym mieście! proponuję skontaktować się z właścicielem zakładu-a potem pogadać z Magdą człowieku(?)" z brodnicy". skrajne zakłamanie panujące w Waszym mieście - jest godne pożałowania, a Twoja wypowiedź jest godna politowania - jeśli nie jesteś w stanie zrozumieć o co walczy rodzina Krzyska. "troglodytyzm" jednak się szerzy w Polsce!
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 20:32 #8

100 procent racji!!! brodniczanie mocno śpia, niestety....
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 20:34 #9

śpią także w innych sprawach, bo są wygodni i nie są odważni.
0

~~gość~~

• Grupa Goście

Napisano 12 wrzesień 2008 - 21:59 #10

Wygląda mi to jednak na jakieś zaniedbanie zatrudniciela.
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 00:32 #11

Jak to Polska...rączka rączkę kryje.
0

~zły~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 07:51 #12

..."Jak masz wypowiadć swoją głupią opinnie która nie jest tu potrzebna"... no wlasnie dla Ciebie nie jest potrzebna.. bo bronie racj, ze koles zawinil .. a ty pewnie ze tak odpowiadasz to jestes jego Siostrą.. bo tylko ty starasz sie nie wiadomo o co .. i sie bojisz jesteś słaba.. bo takie zachowanie jakie prezentujesz jest smieszne.. wszystko przekrecasz i kłamiesz... ja nie musze calej sprawy znac widze jak ty piszesz to tak Tobie odpisuje ... wszedzie zamieszczasz posty gdzie tylko sie da syf robisz..smiecisz.. Szkoda Twojego brata.. i szkoda ze mu tak... brudzisz jego święty spokój.. Twoje działania życia mu nie zwrócą.. o co chodzi?? no napisz .. o odszkodowanie?? za mało kasy.. bo dziwie sie wogole jak ty postepujesz.. Jestes smieszna.. ale w nie smiesznej sprawie.. pokłon dla Twojego brata.. znałem go .. i mi go szkoda.. ale ty go hanbisz kobieto..
0

~bca~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 07:57 #13

własnie masz racje.. a co tam wyzej pisza o kasie.. to facet jak ma kase to i ma klase.. takze napewno mu to wisi.. on napewno nie chce zlej opini.. pewnie chciał dobrze dla tego chlopaka.. szum nie wiadomo o co.. bo zginal z wlasnej glupoty.. a pozniej jak robia taki szum to tylko jego hanbia.. bo przeciez nie wiadomo co by sie dzialo to i tak ta jego siostra bedzie walczyc i sie starac jak tylko moze.. klamie i oszukuje.. i napewno zaraz odpowie zeby sie nie odzywac.. bo nie znam calej prawdy.. widac tylko szum medialny tvn do brodnicy zaprosila.. wszedzie posty w necie umieszcza.. do gazet dzwoni.. normalnie wariatka.. dla mnie to dziwne .. naglasnia cala sprawe.. a nie widzi faktow.. i jeszcze beszczelnie mowi ze nie znam calej sprawy moze ona nie zna faktow ze jej brat zawinil.. Dla mnie to tragedia... ale ona jeszcze wieksza robi,..
0

~zły~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 08:02 #14

Moja opinia jest tylko moją i nie obrażaj mnie dobrze. Jak lubisz się kłucić i burdy wywoływać to sobie rób. Zadzwoń do TVN za to co napisałem.. I uważaj sobie ja Ciebie nie obrażam i nie opiniuje i nie wyzywam. Wygłaszam swoją opinię, którą mam prawo wygłosić a, że prawde mówie i Ciebie to boli to nie moja sprawa. Każdy ma prawo do wypowiadania się. Także nie manipuluj mną i nie wpływaj na moje słowa i nie krytuykuj bo to co ty wyprawiasz to brak słów, żeby opisać.
0

~radom~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 08:31 #15

Wyświetl postUżytkownik Symbioza dnia 12.09.2008, 18:24 napisał

.." cała sprawa na jaw jak naprawde jest ..............
LUDZIE PRZESTAŃCIE MILCZEĆ !!!!!\!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "

hehe najlepszy tekst.. moze ty zamilknij bo ten gosciu co odpisal to tak Ciebie sprostowal ze nie wiadokmo co myslec?? pojechal po rownej lini, ale jak tak czytam caly post to chyba racje ma. Zreszta sam nie wiem.
0

~Elzbieta-gdynia~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 08:48 #16

Mieszkałam, kiedyś w Brodnicy. To bardzo spokojne miasto. Wyprowadziłam się jak zaczynały sie początki VOBRO. Pamiętam dokładnie jak ten pan pracował. Całymi dniami. Nigdy złego słowa o nim nie można było powiedzieć. Teraz wiadomości aż do mnie dotarły Kto ma racje to nie wiem, ale to jest tragedia i żaden człowiek tego specjalnie by nie zrobił.!!! Zatem stwierdzam, ale to tylko moja subiektywna opinia i zgazdzam się z postem powyżej, że takie zachowania, które robią media są nie właśćiwe. Jest to naprawde męczące. Media podwajają tragedie, wzmacniają napięcie.. a prawdy i tak nikt sie nie dowie. Działania przprowadzone przez Siostre zmarłego dla mnie są negatywne.. współczuje jej ale z własnego doświadczenia wiem, że tak nie powinno się robić.

pozdrawiam
Elżbietta
0

~vip~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 09:00 #17

hehee,, ale jaja.. ja dziekuje..
0

~ZSZ TECHINIK BRODNICA~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 09:04 #18

jakie jaja?? TO SKANDAL PONIZENIE I ANTYREKLAMA DLA BRODNICY
0

~marcin~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 12:32 #19

Wyświetl postUżytkownik Symbioza dnia 12.09.2008, 18:24 napisał

Co ma wyjsc na jaw to ze ma kase czy co? człowieku zal ci d*** sciska ze jestes pusty jak beben i tez głupi jak beben w ktory trzeba walic czemu wszyscy jestescie anonimowi tylko piszecie jakies głupoty .
0

~Ana~

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2008 - 12:55 #20

Wyświetl postUżytkownik zły dnia 13.09.2008, 07:51 napisał

..."Jak masz wypowiadć swoją głupią opinnie która nie jest tu potrzebna"... no wlasnie dla Ciebie nie jest potrzebna.. bo bronie racj, ze koles zawinil .. a ty pewnie ze tak odpowiadasz to jestes jego Siostrą.. bo tylko ty starasz sie nie wiadomo o co .. i sie bojisz jesteś słaba.. bo takie zachowanie jakie prezentujesz jest smieszne.. wszystko przekrecasz i kłamiesz... ja nie musze calej sprawy znac widze jak ty piszesz to tak Tobie odpisuje ... wszedzie zamieszczasz posty gdzie tylko sie da syf robisz..smiecisz.. Szkoda Twojego brata.. i szkoda ze mu tak... brudzisz jego święty spokój.. Twoje działania życia mu nie zwrócą.. o co chodzi?? no napisz .. o odszkodowanie?? za mało kasy.. bo dziwie sie wogole jak ty postepujesz.. Jestes smieszna.. ale w nie smiesznej sprawie.. pokłon dla Twojego brata.. znałem go .. i mi go szkoda.. ale ty go hanbisz kobieto..

Właśnie tylko Magda się stara- bo tacy jaskiniowcy jak Ty- którzy twierdzą, że znali Krzyśka - i nic nie robią, żeby pomoc rodzinie - pokazują jak bardzo Brodnica zlewa sprawę. Nie miałam okazji poznać tego chłopaka, a szkoda, ale nie rozumiem Twojego podejścia, skoro śmiesz mówić, ze znałeś Krzyśka? Hipokryta! Magda nie jest słaba- nie załamała się po śmierci brata - zastanawiałeś sie dlaczego Wojenkowski unika rozmów z mediami człowieku(?) z Brodnicy/zły? kto chowa głowę w piasek, przychodzi na pogrzeb z gorylami, komu brak cywilnej odwagi, żeby spotkać się z rodziną? - Wojenkowskiemu - nie rodzinie zmarłego mimo, że to spokojni, prości ludzie ze wsi. Kto jest słaby? Krzyśkowi nikt życia nie wróci, prawda! ale Ty dalej nie rozumiesz o co chodzi tej rodzinie - troglodyta i ignorant - ani razu nie prosili o pieniądze - chyba ze Ty słyszałeś,co innego- oni walczą- o to żeby pracownicy zrozumieli, ze mają swoje prawa i żeby nigdy więcej nie doszło do takiej tragedii!!! a tacy -pseudoznajomi Krzysia jak Ty powinni się wstydzić. Pracujesz może w vobro? widziałeś jak Krzyś wpadał do mieszalnika? znasz się na przepisach bhp? masz w ogóle pojęcie o tym co się wydarzyło? czytałeś pomorską? a wyborczą?a tekst Magdy? Ona nie jest śmieszna - może być zrozpaczona ale jest odważna - Hmm , Ty się lepiej zastanów, czy jak Tobie coś się stanie( czego Ci nie życzę)- to znajdzie sie taka siostra, która będzie walczyć o Twoją pamięć!
0

• (5 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych