Skocz do zawartości

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Basen w Golubiu-Dobrzyniu. Kiedy?

~kasiuniaa185~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 18:46 #1

Mam takie pytanie. Burmistrz naszego miasta obiecuje nam basen. Czekam już ponad 2 lata i jakoś nie mogę się Go doczekać. Czy ktoś wiesz, kiedy on będzie?
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 19:07 #2

Wyświetl postUżytkownik kasiuniaa185 dnia 25.01.2010, 17:46:08 napisał

Mam takie pytanie. Burmistrz naszego miasta obiecuje nam basen. Czekam już ponad 2 lata i jakoś nie mogę się Go doczekać. Czy ktoś wiesz, kiedy on będzie?

Głosowałem na Tasarza i o ile dobrze pamiętam, basen nie był priorytetem. Nie było za to gospodarki wodno-ściekowej w takim zakresie jak jest przyjęte do realizacji. Czyli,że zakres prac jest kompleksowy i większy niż pierwotnie planowano/ 0k 40 mln zł./, w tym najbardziej kosztowna budowa oczyszczalni ścieków i ujęcie wody. Mnie najbardziej cieszy kanalizacji deszczowa na Placu Tysiąclecia i ul. Szkolnej i Działyńskich. Słyszałem też, że ulice, w których będą prace kanalizacyjne i wodociągowe, otrzymają nową nawierzchnię.
0

~filemon~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 19:54 #3

A ja tam wole hale sportową, z której będą mogli wszyscy korzystać przez cały rok. A na basen to można do sąsiadów jechać, np. w Wąbrzeźnie to ludzi na basenie na palcach jednej ręki można policzyć. Można tam jechać i będziesz się czuł jak byś na prywatnym basenie pływał.
0

~GOŚĆ.~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 20:00 #4

Koszty budowy basenu są bardzo wyskiee, ale to pikuś w porównaniu z kosztami utrzymania, tj wymiany wody, ogrzania wody i pomieszczeń, kosztami energii elektrycznej , kosztem obsługi to musi być kilka osób. Wyjdzie, że kompiel 1 osoby będzie kosztować ok 100zł. Taka jest rzeczywistość i takie są koszty.
0

~nie kandydat~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 20:47 #5

Wąbrzeźno ma lepszego burmistrza i lepszą rade miasta i nie ma co nad tym dyskutować, mają obwodnice, mają basen i myślą o rewitalizacji starówki, a u nas? Rewitalizacja starówki część pierwsza teraz będzie druga i trzecia a basen i obwodnica może za 10 lat :D inna kolejność działania tam robią coś dla mieszkańców a dopiero dla turystów u nas dokładnie odwrotnie najpierw dla turystów dopiero dla mieszkańców utrzymujących rade miasta i burmistrza i w tym miejscu aż się prosi o wymiane radnych i burmistrza w najbliżsych wyborach
0

~~mieszkaniec G-D~~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 21:40 #6

Z tym burmistrzem i obecną radą nigdy!!!.Czy ta odpwiedź cię zatysfakcjonuje?
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 21:48 #7

Wyświetl postUżytkownik ~mieszkaniec G-D~ dnia 25.01.2010, 20:40:39 napisał

A ja ci odpowiem, że z póki co to basen nie powinien powstać z żadną radą i z żadnym burmistrzem, bo stan naszej oczyszczalni ścieków jest taki, że tylko samobójca i idiota by się zdecydował na budowę basenu. Oczyszczalnia jest mniej sztandarowa ale bardziej potrzebna i ja liczę na to, że najpierw powstanie nowa oczyszczalnia albo ta będzie porządnie zmodernizowana, zanim ktokolwiek wpadnie na pomysł, żeby basen w mieście budować.
0

~przeciw~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 21:52 #8

A ja nie chcę żadnego basenu. Po cholerę nam basen? Koszty olbrzymie tylko i nic poza tym,bo na utrzymanie tego dziadostwa to potrzeba strasznych pieniędzy. Jestem przeciw basenowi i tyle. Pewno zaraz sie tu larum podniesie, ale mi się nigdy ten pomysł z basenem nie podobał. Są inne rzeczy potrzebne w mieście , a nie jakieś tam baseny.
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 21:54 #9

A co ma oczyszczalnia do basenu? :blink:
0

~NN~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 21:55 #10

Wyświetl postUżytkownik ~mieszkaniec G-D~ dnia 25.01.2010, 20:40:39 napisał

JOOO... ZA TO Z TOBĄ TO NA PEWNO, NIE ???
0

~gosc~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 22:46 #11

Wyświetl postUżytkownik nie kandydat dnia 25.01.2010, 19:47:13 napisał

Wąbrzeźno ma lepszego burmistrza i lepszą rade miasta i nie ma co nad tym dyskutować, mają obwodnice, mają basen i myślą o rewitalizacji starówki, a u nas? Rewitalizacja starówki część pierwsza teraz będzie druga i trzecia a basen i obwodnica może za 10 lat :D inna kolejność działania tam robią coś dla mieszkańców a dopiero dla turystów u nas dokładnie odwrotnie najpierw dla turystów dopiero dla mieszkańców utrzymujących rade miasta i burmistrza i w tym miejscu aż się prosi o wymiane radnych i burmistrza w najbliżsych wyborach

do basenu niestety trzeba dokladac. miasto nam pieknieje, golubska czesc ozywia sie, brakuje jeszcze jakis punktow z pamiatkami, zakladow rzemiosla artystycznego gdzie turysci mogliby wydac pieniadz. brak rowniez porzadnego zaplecza gastronomicznego oraz bazy noclegowej a przede wszystkim porzadnego kibla :D
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 23:33 #12

Wyświetl postUżytkownik nie kandydat dnia 25.01.2010, 19:47:13 napisał

Zgadzam się,po rewitalizacji starówki Golub umiera,teraz to już kona...Rajcy naszego miasteczka stawiają na turystów,jakich?Ich można policzyć w okresia letnim na palcach .A gdzie reszta roku?Jak są to stoją na środku Rynku i i pytają to wszystko?No taka prawda...Pracowałam na Rynku to wiem ,nieraz byłam świadkiem uwag typu :zamek przereklamowany i drogo,nie ma gdzie zjeśc bo jeszcze pozamykane,a gdzie możemy kupić pamiątki itp
0

~Gość~

• Grupa Goście

Napisano 25 styczeń 2010 - 23:40 #13

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 25.01.2010, 22:33:35 napisał

Zgadzam się,po rewitalizacji starówki Golub umiera,teraz to już kona...Rajcy naszego miasteczka stawiają na turystów,jakich?Ich można policzyć w okresia letnim na palcach .A gdzie reszta roku?Jak są to stoją na środku Rynku i i pytają to wszystko?No taka prawda...Pracowałam na Rynku to wiem ,nieraz byłam świadkiem uwag typu :zamek przereklamowany i drogo,nie ma gdzie zjeśc bo jeszcze pozamykane,a gdzie możemy kupić pamiątki itp

TY MASZ RACJĘ - CZEMU RADA I BURMISTRZ NIE OTWORZĄ KNAJPY I SKLEPU Z PAMIATKAMI ?????????????????????????????????????
0

~tutjszy~

• Grupa Goście

Napisano 26 styczeń 2010 - 00:18 #14

Wyświetl postUżytkownik Gość dnia 25.01.2010, 22:33:35 napisał

Powoli, chłopcy i dziewczęta. Takie rzeczy nie dzieją się z dnia na dzień. Już niedługo, po byłym banku, powstanie hotel. Ludzie z pomysłami zaczną inwestowac. Czyja to wina, że jak ktoś przyzwyczaił się handlowac kartoflami, to już musi do końca swoich dni? A co do ruchu na rynku, to próbowaliście czasem w lato, jesienią lub wiosną tam zaparkowac? Bo ja tak i nie zawsze mogłem znależc miejsca, mimo opłaty parkingowej. Może nie wszyscy to turyści, ale ruch jest. No i mamy w mieście sławne na cały świat PTTK, może i tam kiedyś nastąpią jakieś zmiany i wezmą się za obsługę ruchu turystycznego?
0

~Ań~

• Grupa Goście

Napisano 26 styczeń 2010 - 00:22 #15

Jestem za tym, aby basen powstał. Tak się mówi można dojechać do Wąbrzeźna, ale na dojazd też się czasu trochę traci.
A tutaj na miejscu. Wiadomo, że utrzymanie basenu jest bardzo drogie, ale z basenu korzystano by całym rokiem. I na pewno byłaby duża ilość chętnych. Fajnie jak by zorganizowano lekcje w-f na basenie. I myślę, że także pobliskie wsie by korzystały z takiej atrakcji. ;)
0

~inno~

• Grupa Goście

Napisano 26 styczeń 2010 - 00:31 #16

Wyświetl postUżytkownik Ań dnia 25.01.2010, 23:22:39 napisał

Jestem za tym, aby basen powstał. Tak się mówi można dojechać do Wąbrzeźna, ale na dojazd też się czasu trochę traci.
A tutaj na miejscu. Wiadomo, że utrzymanie basenu jest bardzo drogie, ale z basenu korzystano by całym rokiem. I na pewno byłaby duża ilość chętnych. Fajnie jak by zorganizowano lekcje w-f na basenie. I myślę, że także pobliskie wsie by korzystały z takiej atrakcji. ;)

Najlepiej gdyby budową basenu zajął się powiat, angażując w inwestycje wszystkie gminy, bo przecież i tak by z niego korzystały. Koszty budowy i utrzymania, byłyby mniejsze. Może przy okazji budowy szkoły rolniczej, która pono jest w planach?
0

~Ań~

• Grupa Goście

Napisano 26 styczeń 2010 - 00:43 #17

Najprawdopodobniej "rolnik" będzie miał nowy budynek w okolicach Straży Pożarnej. Ale jak dobrze pamiętam to Szkoła Podstawowa nr 2 ma teren na basen i już miała projekt, który był przedstawiony i na kablówce i w gazecie "NOWOŚCI" było to chyba z 2 lata temu. :)
0

~inno~

• Grupa Goście

Napisano 26 styczeń 2010 - 00:52 #18

Wyświetl postUżytkownik Ań dnia 25.01.2010, 23:43:56 napisał

Najprawdopodobniej "rolnik" będzie miał nowy budynek w okolicach Straży Pożarnej. Ale jak dobrze pamiętam to Szkoła Podstawowa nr 2 ma teren na basen i już miała projekt, który był przedstawiony i na kablówce i w gazecie "NOWOŚCI" było to chyba z 2 lata temu. :)

Czy to, że pokazano koncepcję basenu przy SP2 , przeszkadza w czymś, aby powiat projektując obiekt szkoły, zaprojektował basen powiatowy?Taka inwestycja miałaby większy sens ekonomiczny. Wszystkie samorządy solidarnie dzielą się kosztami budowy, utrzymania i ewentualnymi zyskami, ale tych raczej nie bedzie.
0

~Ań~

• Grupa Goście

Napisano 26 styczeń 2010 - 00:59 #19

A czy wspomniałam, że nie. Powiedziałam tylko o projekcie :) Nie mam nic przeciwko.
0

~zielone jest dobre~

• Grupa Goście

Napisano 26 styczeń 2010 - 09:19 #20

A pomyślał jeden z drugim mądrala - taki basen - ile to zmarnotrawionej wody? Il trzeba wlać, a potem wylewać i wymieniać? Ile wody się marnuje? A wody na Ziemi mamy coraz mniej!!! Mamy w pobliżu naturalne zbiorniki wodne, które od lat służą jako kąpieliska. Czy to mało? Morsy to nawet w mrozy z nich korzystają ( jak zamarznięte to w przeręblach - sam widziałem w Okoninie parę dni temu )
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych