Kolęda - Czy dla pieniędzy ?
|
![]() ![]() |
Kolęda - Czy dla pieniędzy ?
|
| ~Bezimienny~ |
30.01.2010, 10:43:44
Wpis
|
|
Goście |
Witam ! Jestem mieszkańcem Dobrzynia. Ostatnio przybyła do mnie "Wizyta duszpasterska". Oczywiście nie zabrakło wyścielonego stołu itp.
Wszystko było fajnie do pewnego momentu , mianowicie , gdy ksiądz wyjął zeszyt i zapytał,, ile jest w kopercie?" Szczytem bezczelności było wpisanie do zeszytu tej kwoty . Moja mama uważa że kolęda jest po to , by wyzyskiwać od ludzi pieniądze. Jak wy uważacie ? |
|
|
|
| ~Gość~ |
30.01.2010, 10:51:29
Wpis
|
|
Goście |
U mnie na kolędzie był nasz dobrzyński proboszcz i nic takiego nie miało miejsca. Nie było żadnego zeszytu. Proboszcz jest świetny-nie to, co poprzedni.
|
|
|
|
| ~Gość~ |
30.01.2010, 11:36:22
Wpis
|
|
Goście |
Tak jest i było u nas niemal od wieków. I nagle się komuś przestało podobać. A kto powiedział, ze musisz dać kopertę z zawartością. Jak nie masz to powiedz księdzu, że nie masz, albo i nawet nic nie mów, po prostu podziękuj za kolędę i już. To też człowiek i na pewno zrozumie
|
|
|
|
| ~~monia~~ |
30.01.2010, 11:46:11
Wpis
|
|
Goście |
Tak jest i było u nas niemal od wieków. I nagle się komuś przestało podobać. A kto powiedział, ze musisz dać kopertę z zawartością. Jak nie masz to powiedz księdzu, że nie masz, albo i nawet nic nie mów, po prostu podziękuj za kolędę i już. To też człowiek i na pewno zrozumie Ja nie dałam |
|
|
|
| ~Gość~ |
30.01.2010, 12:56:28
Wpis
|
|
Goście |
Kolęda jest tylko dla kasy
|
|
|
|
| ~Bezimienny~ |
30.01.2010, 13:29:05
Wpis
|
|
Goście |
Tak jest i było u nas niemal od wieków. I nagle się komuś przestało podobać. A kto powiedział, ze musisz dać kopertę z zawartością. Jak nie masz to powiedz księdzu, że nie masz, albo i nawet nic nie mów, po prostu podziękuj za kolędę i już. To też człowiek i na pewno zrozumie Nikt nie powiedział ze nie mam ! Po prostu może daje się księdzowi i mi to nie przeszkadza w niczym . No ale żeby se zapisał no to bez przesady .. Mogł wyjść i sobie zapisać .. A nie przy domownikach A potem gada się ze ksiądz jest taki czy taki . ! |
|
|
|
| ~~Anulka~~ |
30.01.2010, 21:54:14
Wpis
|
|
Goście |
pozdrawiam księdza Roberta
|
|
|
|
| ~Gość~ |
30.01.2010, 22:54:15
Wpis
|
|
Goście |
Sama idea wizyty i rozmowy z kapłanem była i jest słuszna, ale....
o czym można porozmawiać w ciągu 5 minut? Scenariusz wygląda tak: "Szczęść Boże". Czyli mam przyjemność z rodziną Kowalskich... (patrzy w kartotekę i mówi dalej) -Pani Iwona widzę pracuje w przedsiębiorstwie X. Pan Paweł w firmie Y. Jak się Wam powodzi kochani?- pyta kapłan. - Dobrze- odpowiadają domownicy. (teraz spogląda na młodszą trzódkę i kontynuuje) -A tu mała Zuzia. Powiedz Zuziu co robisz? (Tu następuje zabawna odpowiedź). Następne 2- minuty podtrzymanie tematu, potem niezręczna cisza i kapłan rozdaje obrazki i wychodzi, bo się śpieszy, bo inni czekają, a ma jeszcze dwa bloki do "obejścia". Czy macie podobne doświadczenia? Tak to nie powinno wyglądać. Co do kopert to co światlejsi księżą już z tego "Zwyczaju" rezygnują http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,71704,615...ej_koperty.html |
|
|
|
| ~Gość~ |
30.01.2010, 23:39:01
Wpis
|
|
Goście |
Gdyby nie przyszli, to by ludzie nie dali. A ja pamiętam, że kiedyś to chociaż wchodzili śpiewając kolędę, jak to po kolędzie... Gdyby taca stała przy wyjściu z kościoła, też połowa, by nic nie dawała. Jestem za dobrowolnym opodatkowaniu się wiernych na cele kościelne. Ale co by wtedy było mz dochodami kościoła?
|
|
|
|
| ~x~ |
30.01.2010, 23:59:43
Wpis
|
|
Goście |
Gdyby nie przyszli, to by ludzie nie dali. A ja pamiętam, że kiedyś to chociaż wchodzili śpiewając kolędę, jak to po kolędzie... Gdyby taca stała przy wyjściu z kościoła, też połowa, by nic nie dawała. Jestem za dobrowolnym opodatkowaniu się wiernych na cele kościelne. Ale co by wtedy było mz dochodami kościoła? Wtedy by się okazało ilu rzeczywiście jest u nas katolików Ale muszę ci powiedzieć, że w Toruniu nadal śpiewają kolędę ministranci i ksiądz. |
|
|
|
| ~Bezimienny~ |
1.02.2010, 22:32:59
Wpis
|
|
Goście |
Wtedy by się okazało ilu rzeczywiście jest u nas katolików Ale muszę ci powiedzieć, że w Toruniu nadal śpiewają kolędę ministranci i ksiądz. Tu się zgadzam ,sam w Toruniu nie bylem fajnie było gdy śpiewano kolędy (moje dziecko kocha kolędy) Rozmawiałem z kolega mieszkającym na moim osiedlu i chciałbym przeprosić za to że ewentualnie obraziłem kapłanów. Mam przez to wyrzuty sumienia. (Kolega powiedział że w tym zeszycie, zapisywane jest kto przyjął kolędę) Ale nie można zaprzeczyć ze ludzie adekwatnie z podobną ideą spierają się na temat dlaczego istnieje kolęda. |
|
|
|
| ~ania~ |
2.02.2010, 11:28:14
Wpis
|
|
Goście |
Ja mieszkam w parafii golubskiej, u nas ksiądz wchodząc do domu zawsze śpiewa kolędę.
W tym roku był u mnie ks.Wojciech i był 25min.I nigdy się nie zdarzyło aby wziął sam kopertę!!! |
|
|
|
2.02.2010, 21:41:10
Wpis
|
|
Znajomy![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Wpisów: 26 Dołączył: 2.02.2010 Nr użytkownika: 3354 |
I najlepiej jak nie w policjanta to w księdza. Taka chyba nasza mentalność. Generalnie rzecz ujmując też mam co nie co do księży, ale to moja sprawa. Tzw. koperta to ofiara na dachówkę w kościele, jakiś remont, caritas i wiele innych spraw. Nie chcesz dawać kopertówy to nie dawaj i nie pierdziel jeden z drugim a wpłać na WOŚP lub jakiś Dom Dziecka.....Są księża i są Księża, w każdym zawodzie trafia się wypalony egzemplarz co przynudza itp. Ja tam do księży nic nie mam, chociaż do świętoszków nie należę. Z reguły mają rację. Może zakończę banałem ale jak ktoś mądry kiedyś powiedział, że największym sukcesem szatana jest to, iż ludzie przestali w niego wierzyć
|
|
|
|
| ~i tyle :(~ |
3.02.2010, 16:56:27
Wpis
|
|
Goście |
Na całe szczęście kolęda się skończyła, więc temat umrze śmiercią naturalną. Chyba że traz na tapecie będzie niedzielna taca. Ja jestem przeciw tacy. Podatek by rozwiązał te kwestie i tyle
|
|
|
|
| ~Gość~ |
4.02.2010, 03:16:26
Wpis
|
|
Goście |
|
|
|
|
| ~Gość~ |
4.02.2010, 10:35:38
Wpis
|
|
Goście |
Dałeś kopertę to twoja sprawa nie dałeś też i po co te głupie komentarze na ten temat.Naprawdę jałowa duskusja
|
|
|
|
| ~Gość~ |
4.02.2010, 10:59:40
Wpis
|
|
Goście |
|
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.03.2010 - 19:43 |
Portal www.pomorska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Więcej informacji w regulaminie forum.
Media Regionalne sp. z o. o. zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych w portalu www.pomorska.pl jest zabronione bez zachowania warunków korzystania z treści. Podstawa prawna: art. 25 ust. 1 pkt 1 b ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2009.